Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazyku

Tyto nadýchané sýrové pagáče jsou ideální k snídani, svačině nebo jako chutné pohoštění pro návštěvu. Díky vrstvení a máslové náplni (vyzkoušejte recept na domácí máslo) jsou dokonale jemné. Příprava je sice trochu časově náročnější, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Vyzkoušejte tento osvědčený recept a uvidíte, že pagáče zmizí ze stolu rychleji, než byste čekali!

Pokud i vy máte svůj oblíbený recept, rozhodně nám o něm napište do naší facebookové skupiny Prima kuchařka a navštivte také skupinu Prima Inspirace, kde najdete každý den spoustu skvělých receptů.


Zdroj: Klaudie von Fedor

Domácí sýrové pagáče

Co budeme potřebovat:

Těsto:

  • 250 g hladké mouky (vyzkoušejte recept na jahodové sušenky s kousky čokolády)
  • 100 g polohrubé mouky
  • 25 g másla (lze si ho připravit i doma nebo použít například olej, margarín)
  • 2 lžíce bílého jogurtu (nebo ho nahraďte zakysanou smetanou)
  • 140 ml mléka (nejlépe plnotučné)
  • 10-15 g čerstvého droždí (ze zbylého si upečte domácí kynuté preclíky)
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku soli (nebo podle chuti)

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

Ostatní:

  • 200 g sýra (já jsem použila eidam)
  • 60 g másla (nebo podle potřeby)
  • Kukuřičný škrob (nebo bramborový – podle potřeby)
  • 1 žloutek
  • 1 lžičku bílého jogurtu (nebo zakysané smetany – lze vynechat)
  • Sůl (podle chuti)

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor


Jak budeme postupovat:

1. Příprava kvásku:

Do malé misky nalijte mléko, přidejte krystalový cukr a dobře promíchejte. Nakonec do misky rozdrobte droždí. Promíchejte a nechte na teplém místě vzejít kvásek.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

2. Příprava těsta:

V míse smíchejte hladkou a polohrubou mouku, přidejte sůl, kvásek, jogurt, žloutek a máslo.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

Postupně vypracujte poloměkké těsto, které se začne odlepovat od stěn mísy. Vytvořte bochánek a nechte 30 minut kynout.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

3. Vrstvení těsta:

Nakynuté těsto pomocí škrobu rozválejte na velký obdélník. Povrch potřete měkkým máslem, posypte strouhaným sýrem a lehce osolte.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

Těsto složte jako pagáčky, přičemž mezi skládáním lehce poprášte škrobem pro lístkování. Přikryté těsto nechte dalších 30 minut kynout.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

4. Druhé překládání:

Po uplynutí času zopakujte překládání ještě jednou a také nechte 30 minut kynout. Celkem tedy těsto překládejte 2x, aby bylo krásně vrstvené.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

5. Tvarování a kynutí:

Po druhém kynutí těsto rozválejte na tloušťku prstu a vykrajujte pomocí formičky pagáčky. Naskládejte je na plech a přikryté nechte 15 minut podkynout.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

6. Pečení:

Před pečením potřete pagáče směsí žloutku a jogurtu a posypte trochou sýra. Pečte v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 20 minut, dokud nezezlátnou.

Nadýchané sýrové pagáče, které se rozplývají na jazykuZdroj: Klaudie von Fedor

Přejeme dobrou chuť!

Tipy:

  • Mix sýrů: Zkombinujte různé druhy sýrů, například eidam, čedar a nivu, pro intenzivnější a zajímavější chuť.
  • Plněné pagáčky: Zkuste do středu každého pagáče vložit kousek uzeného sýra nebo šunky – při pečení se uvnitř vytvoří lahodná náplň.
  • Semínkový posyp: Před pečením posypte povrch pagáčů sezamem, lněným nebo slunečnicovým semínkem – získáte zajímavou texturu a chuť.
  • Česneková chuť: Máslo, kterým těsto potíráte, můžete ochutit lisovaným česnekem a bylinkami pro výraznější aroma.

VIDEO NÁVOD:

Další různorodé inspirace pro použití domácího kynutého těsta naleznete zde – Recepty s KYNUTÝM TĚSTEM!

Share to friends
Rating
( No ratings yet )
Jehlan: Od pizzy po burgery

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: